Je bekijkt nu Top 10 makkelijke kamerplanten

Top 10 makkelijke kamerplanten

Februari is nog niet onmiddellijk de ideale maand om veel buitenwerk te doen in de tuin. Daarom een special rond kamerplanten. Niet iedereen is gezegend met groene vingers, maar een kamerplant staat toch wel heel gezellig in huis… Wil jij de lusten maar niet de lasten? Hieronder hebben we een lijstje met dé 10 makkelijke kamerplanten speciaal voor de groentjes onder ons samengesteld. Om het extra makkelijk te maken, geven we je direct wat tips hoe je stiekem toch een planten-pro in spé wordt.

1. Cactus

Als er één plant hufterproof is, dan is het onze cactus wel. De ideale kamerplant voor iedereen die soms vergeet water te geven. Deze Cactus Euphorbia kan wel een maand zonder water. Hij is namelijk gewend aan een wat droger klimaat. Verder maakt het ‘m ook niet zo bijzonder veel uit hoeveel licht hij krijgt. Hij is de moeilijkste niet.

2. Zamioculcas

Zamiifolia, ZZ plant of Emeraldpalm. Het maakt deze amigo allemaal niet zo uit. Net zoals de hoeveelheid licht en water trouwens. Je hebt dus weinig omkijken naar deze makkelijke kamerplant. Mocht je deze amigo toch op een lekker licht plekje willen zetten, dan zul je wel merken dat deze ZZ plant net een stukje sneller groeit.

3. Dracaena

Dracaena’s zijn kamerplanten die wel tegen een stootje kunnen. Deze makkelijke planten, ook wel bekend onder de naam ‘Drakenbloedboom’, komen in alle soorten en maten. Ook verbruikt de Drakenbloedboom weinig water. Hiernaast verlangt de plant weinig onderhoud en andere specifieke handelingen.

De Dracaena soorten hebben over het algemeen langwerpige en spitse bladeren. Kenmerkend van een Dracaena is de streep, of de strepen, over de lengte van het blad. Deze strepen zijn geel, wit of zelfs roze. Een enkele soort heeft stippen zoals de Dracaena Surculosa en sommige zijn geheel donkergroen van kleur. In de verkoop tref je meestal Dracaena’s op meerdere rechte stammen in een pot, er zijn ook vertakte varianten zoals de Dracaena Reflexa.

 

4. Sanseveria (vrouwentong)

De Vrouwentong, ook wel bekend als Sanseveria, is een heel geschikte plant voor de vergeetachtige water gevers onder ons! De plant komt oorspronkelijk uit de woestijn. De plant heeft hierdoor ook zeer weinig water nodig. Het is een plant welke u zo zes tot acht weken geen water hoeft te geven. In de zomer een keer per twee weken water geven is al voldoende. Wacht tot de grond weer helemaal droog is, voordat u de plant water geeft. U kunt het controleren door even uw vinger in de grond te stoppen. Bij twijfel is het beter om de Vrouwentong geen water te geven. Bij te veel water kunnen de wortels van de Vrouwentong verrotten en zal de plant doodgaan.

De vrouwentong is bovendien luchtzuiverend en zorgt ook voor een goede luchtvochtigheid. Het helpt dus om een goed leefklimaat te krijgen in uw huis. Het is ook een plant welke geschikt is voor in uw slaapkamer.

Bij de Vrouwentong kunt u qua standplaats niet snel iets verkeerd doen. Als de plant in veel licht staat, zullen de bladeren lichter kleuren. Als u de donkere bladeren juist mooi vindt, kunt u de plant beter iets verder van het raam afzetten (in de halfschaduw). Hoe verder de Vrouwentong van het raam af staat, hoe minder de waterbehoefte en hoe minder de plant zal groeien. Het wordt afgeraden de plant in de schaduw (meer dan 4 meter van het raam) te zetten.

5. Monstera

De Monstera wordt ook wel ‘Gatenplant’ genoemd en het is en blijft een van de meest bekende en trendy planten om in huis te hebben! De Monstera is er in allerlei soorten, zo heb je bijvoorbeeld de bekende Deliciosa maar daarnaast ook de Monkey Leaf die kan uitgroeien tot een prachtige hangplant. Daarnaast is de Monstera ook nog eens makkelijk te verzorgen, ideaal!

6. Epipremnum Aureum

Onze Amelia is een echte femma fatale. Met een (half)schaduwplekje en af een toe een slok water, is deze hangplant al snel tevreden. Heeft ze te lang geen water gehad? Dan laat ze het je direct weten met haar slap hangende bladeren. Zodra je haar weer trakteert op een slokje, is ze binnen een mum van tijd weer de oude. Handig geheugensteuntje, toch? Epipremnums zijn tevens mega-makkelijk te stekken! Sla dus maar aan dat vermenigvuldigen.

7. Yucca

Voor iemand die echt he-le-maal niks van planten weet, is de Yucca de perfecte plantenmatch. Een stevige stam en bladeren die niet met zich laten sollen. Hij staat ook bekend als de Palmlelie. Best bijzonder, aangezien hij helemaal geen familie is van de palm. De Yucca heeft niet veel water nodig. Als zijn stam bij de potgrond zacht aanvoelt weet je, ik geef te veel water. Van een zonnetje is deze Yucca trouwens niet vies. Zonnebril op en shinen maar!

8. Peperomia Obtusifolia

Vetplanten zoals de leden van de Peperomia-familie staan bekend als kamerplanten die wel tegen een stootje kunnen. Een vet knappe amigo met lekker weinig verzorgingseisen. Geef deze Peperomia Obtusifolia een standplaats met geen of weinig direct zonlicht, af en toe wat water en hij is tevreden. Deze makkelijke kamerplant is trouwens ook nog eens huisdiervriendelijk. Ideaal!

9. Terrarium

Ben je op zoek naar een simpel DIY-plantenproject? Dan is een terrarium misschien wat voor jou. Deze in glas geplante exemplaren hebben namelijk een eigen ecosysteem gecreëerd. Kleine planten die weinig onderhoud nodig hebben, zoals orchideeën, varens, ficussen, fittonia’s of mozaïekplantjes, aspergeplanten, cactussen en vetplanten zijn hiervoor uiterst geschikt. Een terrarium is super trendy en een eyecatcher in je interieur.

10. Luchtplanten

Makkelijker dan dit, wordt het niet. Luchtplanten zoals onze Tillandsia’s filteren namelijk zélf hun water uit de lucht. Deze super-simpele luchtplantjes hebben niet eens potgrond nodig. Luchtplanten (Tillandsia) zijn de acrobaten onder de kamerplanten. Je kunt ze overal neerzetten of hangen, zolang ze maar voldoende daglicht krijgen.

Hoewel Tillandsia weinig verzorging nodig hebben, hebben ze natuurlijk wel water nodig. ‘Grijze’ luchtplanten hebben een keer per week water nodig. Voor groene kan je het beste twee keer per week aanhouden. Je kan ze besproeien met een plantenspuit.

Geef een reactie