Je bekijkt nu De siertuin in maart

De siertuin in maart

De eerste lentemaand is aangebroken. Tijd om wat actiever in de tuin te gaan werken. Er is genoeg te doen deze maand, zeker als de temperaturen al wat beginnen te stijgen. We kunnen vol­op aan de lenteschoonmaak van de borders beginnen.

Egels en nuttige insecten

Let echter goed op dat je geen egel verstoort in zijn winterslaap. Deze diertjes overwinteren vaak in pollen van hoge grassen, bladhopen of onder stapels snoeiafval. Probeer, indien moge­lijk, om je borders in fasen op te ruimen. Door stukjes te laten staan, geef je de nuttige insecten in je tuin de kans om te over­leven.

Siergrassen

Niet-wintergroene siergrassen kan je nu volop beginnen te snoeien. De hoogte is van minder belang en ook de vorm waar­ in je deze snoeit (recht of in een bolletje) maakt niet zoveel uit. Blijf wel minimum 5 cm boven de grond om zeker de groeipunten niet te beschadigen. Sommige soorten zoals Calamagrostis kunnen nu al volop in hun groei zijn, waardoor je genoodzaakt bent om het nieuwe blad mee af te knippen. Dat is echter geen enkel probleem, je kan gerust het nieuwe blad mee snoeien zonder dat er een verschil in de uiteindelijke groeihoogte te merken zal zijn. Voor de snoei van wintergroene soorten is het echter nog te vroeg. Die moeten volop in hun groeifase zitten voor je er de snoeischaar mag in zetten.

Clematis snoeien?

Niet alleen grassen en vaste planten worden nu gesnoeid, ook zomerbloeiende Clematis soorten kunnen nu kort worden ge­knipt. Veel mensen twijfelen wanneer en hoe kort ze nu hun Clematis mogen snoeien. Het tijdstip is vooral afhankelijk van de bloeiperiode. Soorten die na 1 juli bloeien zoals Clematis texensis met zijn gekende cultivar Princess Diana’ en Clematis orientalis, kunnen nu tot 30 cm boven de grond worden afgeknipt. Clematis soorten die in mei-juni bloeien zoals de meeste groot-bloemige hybriden, kort je na het uitlopen in tot boven een ge­zonde knop. Zwakke of rommelige takken kan je dan weer het best volledig terugsnoeien. Deze soorten bloeien vaak deels op nieuw hout en deels op hout van vorig jaar en zijn dus iets voorzichtiger aan te pakken. Soorten uit deze groep zijn bijvoorbeeld Clematis ‘Jackmanii’ of ‘Nelly Moser’.

De vroegbloeiende soorten zoals Clematis montana en Clematis alpina snoei je het best na de bloei, maar hoeven eigenlijk niet elk jaar gesnoeid te worden. Daar houden ze meestal ook niet zo van. Snoei enkel weg wat voor jou storend is of waarde plant te groot wordt.

Ook Clematis armandii is zo een vroegbloeiende bosrank. Hij bloeit zelfs al in maart en blijft in zachte winters wintergroen. Het is een van de best winterharde, wintergroene Clematis maar bij strenge vorst is het toch aangeraden om hem aan de voet wat te beschermen met wat stro of een vliesdoek om het uitdrogen van de bladeren te vermijden.

Zijn Langwerpige, lederachtige bladeren vallen op in de winter en de geur van zijn wit-roze, stervormige bloemen is heerlijk in de vroege lente. Hij kan zo’n 3 tot 5 meter lang worden en heeft een steun nodig om te kunnen klimmen. Plant hem in de half­schaduw op een beschutte plaats voor het mooiste resultaat.

Geef een reactie