Je bekijkt nu Waterplanten in de vijver

Waterplanten in de vijver

Waterplanten hebben een heel belangrijke taak in de vijver. Ze zijn een onontbeerlijke schakel in het biologisch evenwicht. Niet alleen moeten er voldoende waterplanten voorzien worden bij het opstarten van de vijver. De uitgezette planten moeten zich ook goed ontwikkelen.

VOORZIE VOLDOENDE ZUURSTOFPLANTEN.

Plant minstens 5 zuurstofplanten per 1000 liter. In kleine vijvers mogen we gerust wat meer planten, in heel grote vijvers kunnen we iets minder zuurstofplanten voorzien. Zet de zuurstofplanten in een vijvermandje dat je vult met substraat. Sommige zuurstofplanten kunnen los in de vijver voorzien worden, maar toch is het beter ook deze te planten in manden. Ze zullen veel vlugger aanslaan en veel gemakkelijker groeien.

ZUURSTOFPLANTEN VERBRUIKEN VEEL CO2.

CO2 is echt onmisbaar voor de zuurstofplanten. Zorg ervoor dat de Ph laag blijft (7-8.5°) en dat de Kh niet te laag wordt (niet onder 6°). Meet regelmatig de waterwaarden en grijp eventueel in. Als je een hoge Ph en een lage Kh hebt betekent dit dat je bijna geen CO2 in het water hebt en dat je zuurstofplanten niet of slecht zullen groeien. Je kan dan een CO2 kuur toepassen. Die bestaat erin dat CO2 in poedervorm gedurende 3 weken aan het water toegevoegd wordt.

WATERPLANTEN HALEN MINERALEN UIT HET WATER

Alle waterplanten hebben mineralen nodig om te kunnen groeien. We zullen dan ook regelmatig mineralen aan het water moeten toevoegen. Daarom is het belangrijk om regelmatig de hardheid van het water te meten. Er zijn heel eenvoudige testsetjes op de markt die U in een oogopslag vertellen hoeveel mineralen er nog in het water zitten. Het toevoegen van mineralen (Kh+, Gh+ en mineral plus) moet verschillende keren per jaar gebeuren.

VOEG REGELMATIG VOEDINGSBOLLEN AAN DE VIJVERMANDJES TOE.

Waterplanten gebruiken niet alleen mineralen maar ook sporenelementen. Door regelmatig ‘floraball’ in de vijvermanden te steken zal je de planten van de nodige voedingsstoffen voorzien. Het beste gebeurt dit in de lente. Indien je het halfweg de zomer (aug.) nog eens herhaalt zul je zien dat de waterplanten veel beter groeien en bloeien.

WATERLELIES VRAGEN SPECIALE ZORGEN

Waterlelies moeten absoluut minstens 3 a 4 uur zon hebben. Ze moeten geplaatst worden in een vijvermand van 40 cm en er moet een speciale lelieaarde (rijk aan blauwe klei) gebruikt worden. Voeg regelmatig groeibollen aan de manden toe. 4 groeibollen per waterlelie en dit twee keer per jaar, moeten de plant van de nodige voedingsstoffen voorzien.

Geef een reactie