Je bekijkt nu Blijf bladluizen de baas

Blijf bladluizen de baas

Controleer planten regelmatig om een plaag te voorkomen

De grootste plaag voor de meeste zomertuiniers zijn bladluizen. Of het nu gaat om de algemene groene of zwarte vlieg of specifieke soorten zoals de wollige bladluis, ze zijn niet alleen vervelend maar kunnen ook gevaarlijk zijn voor planten.

Ze zijn dragers van ziekten en vervoeren schimmels en andere kwalen door onze tuinen, vaak doordat ze met hun sapzuigende werking alle planten verzwakken. Een van de belangrijkste taken in het groeiseizoen is om de toppen van de planten, hoekjes in takken en onder bladeren te controleren op die veelbetekenende klompjes, want voor je het weet zie je plotseling dat nieuwe knoppen een hele aantasting hebben.

Er zijn natuurlijk insecticiden om je te helpen – zeer effectief om van ze af te komen, maar het kan een effect hebben op andere nuttige insecten in de omgeving. Je zou ze kunnen vervangen door biologische versies, verkrijgbaar in tuincentra, of door versies die zijn ontwikkeld voor gebruik in fruit en groenten (zoals Bayer Provado Fruit & Veg). Kleine hoeveelheden bladluizen kunnen worden weggeplukt en geplet, of zelfs weggespoten.

Kijk anders naar het grote geheel en kweek bloemen die worden opgegeten door zweefvliegen, gaasvliegen en lieveheersbeestjes, want zij eten veel bladluizen als een handig hapje.

Geef een reactie