Je bekijkt nu Winter Tuinieren

Winter Tuinieren

Beperk je oogst niet tot de zomer! Je kunt ook tuinieren met groenten die in de winter groeien. Grijp uw kans met gewassen die bij koud weer groeien.

Als we denken aan zelfgekweekt voedsel tijdens het koude seizoen, denken we vaak aan basisproducten zoals aardappelen die in de kelder liggen, of aan groenten zoals winterpompoen die op een koele, droge plaats worden bewaard. Maar veel tuiniers ontdekken de geneugten van het oogsten van verse producten gedurende de hele winter, waardoor ze kunnen smullen van winterharde gewassen die net geplukt zijn en precies passen bij de tijd van het jaar. Volgens Jodi De Smid van High Mowing Seeds, was het koopseizoen voor zaden vroeger januari, februari en maart. “Nu is er ook een stijging in juni, juli, augustus en tot in september voor herfstgewassen,” zegt ze. Eten uit de tuin is gewoon te aangenaam om op te geven alleen omdat de temperatuur misschien is gedaald.

Ik bedoel niet het kweken van tomaten in januari. Fruitgewassen hebben ongetwijfeld lange, zonnige dagen en warme omstandigheden nodig om hun heerlijke boog van verzachting, kleurverdieping en perfecte rijping te voltooien. Bij wintergroenten gaat het om bladeren, stengels en wortels, die steeds langzamer rijpen naarmate het weer afkoelt en de dagen korter worden. Beter nog, wintergroenten worden zoeter door de kou. Als u ooit een winterwortel, spruit of winterspinazie hebt geproefd, weet u welke schatten wintertuinieren kan opleveren.

Overwegingen met betrekking tot het klimaat

Moet een wintertuinder verschillende gewassen verbouwen, afhankelijk van het klimaat? Niet noodzakelijkerwijs. De winter is altijd een goed seizoen geweest voor een breed scala aan gewassen en kunt u zelfs gewassen verbouwen als u een winterbeschermingsapparaat gebruikt om het productieve seizoen van uw tuin te verlengen. Dit kan een koude bak zijn, een eenvoudige kas of een gespannen plastiek folie. Al deze seizoensverlengers vangen een deel van de natuurlijke warmte van de aarde op, vooral ’s nachts, en blokkeren het verkillende, uitdrogende effect van de wind.

 

In Vlaanderen is er genoeg daglicht om een breed scala aan wintergewassen te verbouwen. Uit een recent onderzoek van MOTHER EARTH NEWS naar wintertuinieren in de Verenigde Staten kwam een verrassend aantal tuiniers voor het koude seizoen naar voren op plaatsen waar het weer een uitdaging zou vormen, zoals Ontario en Wisconsin. Vandaag kan hier bij ons de “tweede lente” van het jaar een paar maanden opschuiven tot rond oktober, wanneer de herfsttemperaturen nog hoog genoeg zijn om te ontkiemen en de planten tot volle wasdom te laten komen.

 

Ook in de commerciële sfeer heeft de winterteelt een hoge vlucht genomen, waardoor boeren met een kort groeiseizoen het hele jaar door hun brood kunnen verdienen. Maar thuistuinders hebben een voordeel: Zij hoeven geen uniforme, cosmetisch perfecte groenten te produceren volgens een vast schema voor een concurrerende markt. Kortom, thuistuinders kunnen de winter beter aan dan grootschalige producenten. Thuiskwekers kunnen experimenteren met de timing van hun gewassen en nieuwe gewassen zaaien wanneer een ruimte, hoe klein ook, vrijkomt. Ze kunnen veel variëteiten uitproberen tot ze de variëteiten vinden die voor hen het beste groeien – en het beste smaken. De zeven beproefde gewassen en variëteiten die hier worden geïllustreerd, behoren tot mijn absolute, beproefde favorieten.

Groenten die in de winter groeien: Bladgroenten

Bij het kiezen van wintergewassen en hun variëteiten kijk je natuurlijk naar koudebestendigheid, maar ook de groeiwijze en het schema van de plant moeten je keuze beïnvloeden. Spinazie, bijvoorbeeld, is een winterharde eenjarige, wat betekent dat hij ontkiemt in de herfst, groeit in de late herfst en winter, en dan in de lente tot zaad overgaat. Omdat spinazie voortdurend nieuwe bladeren maakt, kunt u haar de hele winter plukken. Winterharde spruitjes en broccoli daarentegen stoppen op een gegeven moment met produceren (hoewel hun bladeren een smakelijke bonus zijn die je niet mag missen). Hier zijn enkele van de beste bladgewassen om te proberen.

Spinazie.Dit gewas wint mijn persoonlijke gouden medaille in de categorie winterbladgewassen. Gezaaid in de late zomer overleeft het onze winter in een onverwarmde kas, onder slechts een laag rijenbedekking. De toenemende daglengte in het voorjaar is de belangrijkste factor voor het doorschieten van spinazie.

Sla. Hoewel sla niet zo vorstbestendig is als spinazie, geeft het de voorkeur aan koel weer en is het een prima herfst- en lentegewas, zelfs in de koudste klimaten. Bladsla is sterker dan volle bladsoorten, vooral op “baby leaf” formaat (dicht geplant en gesneden op 3 cm hoogte), en werkt uitstekend als een gewas dat meerdere keren kan worden gesneden. Tot de meest koudebestendige slasoorten behoren ‘Red Oak Leaf’ en romaines zoals ‘Winter Density’ en ‘Rouge d’Hiver’. ‘

Rucola. Steeds populairder als een gewas dat altijd weer terugkomt, voegt de vriendelijke bite van rucola pit toe aan maaltijden op koude dagen, zonder de vlooienkevers, het doorschieten of de hardere smaak die horen bij het telen in de zomer. Astro’ is een geweldige groeier, en ‘Sylvetta’, groeit uitstekend bij lagere temperaturen.

Boerenkool. Van de Europese boerenkool (Brassica oleracea) is ‘Winterbor’ uitzonderlijk sterk en meer koudebestendig – hoewel minder smakelijk – dan de diep blauwgroene Toscaanse boerenkool, zoals ‘Lacinato’. 

Peterselie. Peterselie is het meest winterharde kruid en vertraagt zijn groei in de winter, maar overleeft soms zonder bescherming waarbij hij in het voorjaar weelderige, bossige groente produceert voordat hij gaat zaaien. Veel koks geven de voorkeur aan platte peterselie, maar gekrulde variëteiten zoals ‘Forest Green’ zijn beter bestand tegen vorst. Peterselie is een tweejarige, dus als je hem op één plek laat staan en niet stoort, kun je verwachten dat hij het volgende jaar opnieuw zal uitlopen of zichzelf zal uitzaaien.

Gewassen die bij koud weer groeien: Wortelgewassen

 

Zelfs als u wortelgewassen kweekt voor opslag, kunt u veel ervan ook behandelen als vers geoogste wintergewassen. In gebieden met minimale vorst kunt u de meeste van uw wortelgewassen in de grond laten zitten en gewoon opgraven als dat nodig is. Dit geldt zelfs voor matige vorst. (Zie Wortelkelder voor meer informatie over het bewaren van gewassen in de tuin tijdens de winter).

Wortelen. Ik heb wortelen in Vermont zien overleven onder niets anders dan een goed sneeuwdek, hoewel je daar niet op moet vertrouwen. Ze zijn echter onfeilbaar in een koude bak vol stro of hooi, of in een onverwarmde kas onder een laag rijenbedekking. Wij zaaien meerdere keren vanaf eind juli tot half augustus. Na enkele goede vorstdagen zijn winterwortelen als snoepgoed, omdat de sterke smaakstoffen naar de achtergrond zijn verdwenen en de natuurlijke suikers – het antivriesmiddel van de natuur – op de voorgrond zijn getreden. De smaak neemt af wanneer de daglengte oploopt tot 10 uur, meestal eind februari. Voor ons is de beste wintersoort ‘Napoli’.

Rapen. Mijn favoriet voor de winter is ‘Hakurei’, een witte, ronde Japanse variëteit. Ik krijg zoete, malse wortels die heerlijk zijn om rauw te eten, en smakelijke toppen als de temperatuur boven het vriespunt wordt gehouden. White Egg’ is een populaire bewaarvariëteit in het zuiden, maar kan ook elders worden overwinterd. Colletto Viola’ uit Italië heeft roze schouders en zoet, knapperig wit vruchtvlees.

Prei. Voeg rijke, uienachtige smaken toe aan uw wintersalades en soepen door wat prei op te nemen in uw mix van wintergewassen. Dit is waarschijnlijk het meest universele wintergewas in Europese huishoudens. Zoek een van de wintervariëteiten, waarvan wij de voorkeur geven aan ‘Lexton’. Prei moet vroeg in het voorjaar worden geplant om in de winter te kunnen worden geoogst.

Radijs. Dit fijne gewas heeft bescherming tegen vorst nodig, maar houdt van koel weer. Wij zijn geslaagd met ‘Tinto’ en ‘D’Avignon’, een Frans ontbijttype. 

In de winter tuinieren

Wintertuinieren is verrassend gemakkelijk. Het tempo ligt laag, er is weinig onkruid, en het lage lichtniveau vermindert de verdamping en kan in de meeste streken van het land zelfs de noodzaak om water te geven van half november tot half februari wegnemen. Probeer veel gewassen uit om te zien welke voor u het beste werken. Begin bij elk gewas met de minste bescherming die u nodig hebt (sommige gewassen kunnen u verrassen), en beslis dan hoe meegaand u wilt zijn. Experimenteer met timing om een ritme te vinden dat werkt, en zet nieuwe gewassen in waar je een lege plek ziet. Maak veel compost om je gewassen een extra impuls te geven. Denk er ook aan dat je meer bang moet zijn voor warmte dan voor kou. Denk eraan om op zonnige dagen koude kassen, hoepels en kassen te ventileren, zodat u geen hete lucht binnenhoudt en uw groenten voortijdig koken.

Houd uw ogen open voor nieuwe rassen in dit steeds groeiende veld. Heel wat zaadproducenten spelen in op deze nieuwe trend. En voor het beste avontuur van allemaal: bewaar zaden van uw eigen best presterende planten, jaar na jaar, totdat u elk gewas hebt aangepast aan de winterse omstandigheden in uw tuin. Misschien wordt ook u wel een pionier op het gebied van wintertuinieren.

Geef een reactie