Je bekijkt nu 5 tuin tips voor de laatste week van mei.

5 tuin tips voor de laatste week van mei.

Voedertijd

Geef de citrusbomen opnieuw voeding. Volwassen citrusbomen hebben jaarlijks in totaal 1,6 pond stikstofmest nodig, verdeeld in vier gelijke porties die eind januari, begin maart, eind april en begin juni – ongeveer zes weken van elkaar – worden toegediend en verdeeld over de druppelbuis.  Aangezien 1 pond droge meststof gelijk is aan ongeveer 2 kopjes, is dat ongeveer 4 kopjes ammoniumsulfaat, 2 overvolle kopjes ammoniumnitraat, of 1,5 kopjes ureum, elke keer dat u het toedient. Zorg ervoor dat u goed en voldoende water geeft.

Voedertijd, deel 2

Avocadobomen hebben in de komende weken een tweede halfjaarlijkse voeding nodig – een half pond stikstof per boom. Dat betekent ongeveer 2,5 pond (5 kopjes) ammoniumsulfaat per volwassen boom. Of 1,5 pond (3 kopjes) ammoniumnitraat per volwassen boom. Strooi het weg van de stam, dicht bij de buitenrand van het bladerdek, en giet het grondig in.

Tijd voor mulchen

Als u dat nog niet hebt gedaan, moet u een laag mulch van 3 tot 4 centimeter aanbrengen rond al uw bloemen, rozen, struiken en fruitbomen. Mulch vermindert de kans dat u te maken krijgt met onkruid. En het helpt de grond vocht vast te houden, zodat u minder vaak hoeft te sproeien om uw planten gezond te houden. Mulchen maakt een prachtig verschil. Gebruik alleen geen producten op basis van redwood rond rozen. Compost en andere middelen werken goed.

Tijd om te knippen

Dun pas gevormde druiventrossen uit om grotere afzonderlijke vruchten te krijgen in plaats van enorme trossen met kleine druiven. Snijd elke tros in principe doormidden zodra de kleine druifjes zich beginnen te vormen. Op die manier steekt de wijnstok meer energie in de resterende druiven. Ze worden groter en zijn van betere kwaliteit.

Tijdstip van besproeien

Om wormstekige appels bij de oogst te voorkomen, begint u nu met een consequent spuitprogramma. Pas uitgekomen fruitmotten leggen de hele zomer eitjes op onrijpe vruchten. De larven dringen de vruchten binnen en ruïneren ze. Bespuit bladeren en vruchten in het voorjaar en de zomer om de 10 dagen met carbaryl (vloeibare “Sevin”) of malathion. Let wel op de juiste dosis, zeker bij chemische bestrijdingsmiddelen.  Milieubewuste tuiniers zullen de voorkeur geven aan biologische bestrijders zoals fermoonvallen of sluipwespen.

Geef een reactie