Je bekijkt nu Onkruid is de grootste vijand van de tuinier, maar dit is hoe je het bestrijdt

Onkruid is de grootste vijand van de tuinier, maar dit is hoe je het bestrijdt

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Tuinen

Als er één dagelijkse bezigheid is die de mensheid boven alle andere verenigt, dan is het wel onkruid wieden. De meeste mensen op aarde verbouwen nog ten minste een deel van het voedsel dat zij eten en om hun zaden te laten uitgroeien tot eetbare planten, is het regelmatig wieden van onkruid van essentieel belang.

Zoals in alle zaken heeft God ongetwijfeld iets te maken met deze stand van zaken, aangezien wij nederig voorovergebogen, als in gebed, op zoek gaan naar dat zondige onkruid.

En zelfs als je je tuinbouw beperkt tot het kweken van sierplanten, en het weghouden van het onkruid geen invloed heeft op wat je op je bord legt, dan nog moet je van het wieden een prioriteit maken als je wilt voorkomen dat je tuinschoonheden worden overwoekerd door onwelkome botanische indringers.

Vier onkruiden vallen op door hun vrijwel onverwoestbaarheid, en ik zal ze opnoemen van minst naar meest lastig.

1 Bermudagras (Cynodon dactylon).

Als gazongras is Bermuda gewenst vanwege zijn droogtetolerantie. Om goed te gedijen, heeft het bij warm weer regelmatig water nodig, zo niet dagelijkse irrigatie, maar het kan vrijwel zonder water overleven dankzij zijn drievoudige verzekeringspolis: ondergrondse wortelstokken voor langdurige energieopslag in de vorm van zetmeel; bovengrondse stolonen of uitlopers die wortelen waar een knooppunt het bodemoppervlak raakt; en diepe wortels die tot een meter diep kunnen gaan. In een sier- of groentetuin kan Bermudagras met de hand onder redelijke controle worden gehouden door het met de hand uit te trekken, en 4 inches mulch boven een laag krantenpapier zal een drukkend effect hebben op de groei. Toch is Bermudagras, vergeleken met de volgende drie onkruiden, een kleine hoofdpijn.

2 Akkerwinde (Convolvulus arvensis).

Convolvulus is een woekerend onkruid met aantrekkelijke witte, roze-witte of roze grammofoonvormige bloemen. Het wordt bindkruid genoemd omdat het zich vastbindt en zich om de stengels en bladeren wikkelt van alles wat op zijn pad komt en, als er niets op zijn pad komt, wikkelt het zich om zichzelf heen. Door zijn Bermuda-achtige wortelstokken en oxalis-achtige penwortel kan hij nooit helemaal worden uitgegraven. Bovendien blijven de zaden meer dan 20 jaar levensvatbaar.

Om de plant te bestrijden, trekt u rubberen handschoenen aan en spuit u een systemisch herbicide op een spons. Spon de bladeren en scheuten van uw bindweed en kijk hoe alles verdort. Als u vastbesloten bent om giftige chemicaliën in de tuin te vermijden, probeer dan enkele van de nieuwere niet-giftige soorten. Een zoektocht op internet naar “natuurlijke onkruidverdelgers” zal je een lijst opleveren, meestal verkrijgbaar via online verkopers. Als er geen gewenste planten groeien in je bindweedopstand, kun je hem ook solariseren met doorzichtig plastic.

3. Ridderzuring of oxalis (Oxalis corniculata).

Ridderzuring is een ander aantrekkelijk onkruid. Beginnende tuiniers verwarren het vaak met klaver, vanwege het klaverblad. Door zijn opgaande groeiwijze en aantrekkelijke, botergele bloemen heeft hij ook de uitstraling van een bodembedekker. Er zijn twee veel voorkomende soorten, een met groen en een met kastanjebruin tot diep violet gekleurd blad.

Het probleem bij de uitroeiing van oxalis is zijn pezige penwortel en explosieve zaadkapsels. Als je ze tot op de grond wegschraapt of schoffelt, groeien ze gewoon weer aan. Als u probeert zijn wortels uit te graven, zult u veel moeite moeten doen om ze volledig te verwijderen, omdat ze in een web groeien, gemakkelijk uiteenvallen en een vlotte extractie tarten. U kunt ze bestrijden met dezelfde technieken als hierboven beschreven voor akkerwinde.

U kunt besluiten dat deze plant eigenlijk best aantrekkelijk is, dus waarom laat u hem het bloemperk niet gewoon overnemen? Je kunt je inactiviteit zelfs verontschuldigen door je die beroemde spreuk van onkruidwetenschappers voor de geest te halen, namelijk dat “onkruid een plant is waarvoor nog geen nuttig doel is gevonden”.

Het probleem met oxalis is dat hij niet beperkt blijft tot één bloembed, maar zijn zaden een halve meter in alle richtingen uitzaait, zodat hij al gauw een tuinbrede hoofdpijn wordt.

4 Notenkruid of moergras (Cyperus esculentus).

Dit wordt algemeen beschouwd als het ergste onkruid in Californië. Het is gemakkelijk te herkennen aan zijn glanzende bladschijf en harde, nootachtige ondergrondse knollen. Volledige uitroeiing is wellicht niet mogelijk. Maar er zijn een aantal chemische producten tegen varenrouwmug, verkrijgbaar in tuincentra en online, die u misschien kunt proberen. Als u religieus tegen chemisch gebruik bent, zult u waarschijnlijk uw huis moeten verkopen en naar een ander huis verhuizen, na de tuin van uw toekomstige huis zorgvuldig geïnspecteerd te hebben om er zeker van te zijn dat er geen Nutsedge aanwezig is, om voor eens en voor altijd van dit onkruid verlost te zijn.

Er zijn verwanten van de ganzerik die tuinvriendelijker zijn. Parapluplant (Cyperus alternifolia) wordt tot 1,5 meter hoog met veel parasolvormige bladeren. Hij wordt in sommige kringen gewaardeerd om zijn duurzaamheid als kuipplant, zowel op het terras als binnenshuis.

De parasolplant voegt zich bij een selecte groep van onverwoestbare soorten die begonnen als kamerplanten, maar op de een of andere manier hun weg vonden naar de schaduwtuin, waaronder de schoonmoedertong (Sansevieria), de spinnenplant (Chlorophytum comosum) en de gietijzeren plant (Aspidistra elatior). Het probleem met de parapluplant is dat ook deze onkruidachtig kan worden. Als u er echter te veel van begint te zien, kunt u ze elimineren door ze eenvoudig uit te graven.

De bekendste verwant van de Notenkruid is de papyrus (Cyperus papyrus), die zowel in het water als in de halfschaduw in de tuin voorkomt en 6 of 7 voet hoog kan worden. Misschien misleid door zijn ietwat piekerige en delicaat ogende gebladerte, maken sommige mensen de fout papyrus te veel schaduw te geven, waardoor de groei wordt geremd of de plant zelfs helemaal afsterft. Zorg ervoor dat papyrus goed omgevingslicht heeft, maar let erop dat ‘King Tut’, een 2 tot 3 meter hoge dwergpapyrus, iets beter tegen schaduw kan.

Hoe komt onkruid in de tuin? Helaas wordt het meeste onkruid meegebracht met planten die in de kwekerij zijn gekocht. Stenen kwekerijen en tuincentra hebben over het algemeen onkruidvrije planten, maar je moet voorzichtig zijn met planten die onder hoogspanningskabels of in grote groothandelspartijen zijn gekocht. De veiligste manier om te bepalen of planten in een kwekerij onkruidvrij zijn, is om rond te lopen en te controleren. Als je onkruid ziet opkomen in sommige containers, vooral als het een van de vier onkruiden is die hier zijn genoemd, koop dan geen planten op die locatie. Op dezelfde kwekerij is het mogelijk dat in de overgrote meerderheid van de containers geen onkruid groeit, maar als er hier en daar onkruid in containers zit, is het waarschijnlijk dat de zaden ervan verborgen zitten in de grond van veel andere, ogenschijnlijk onkruidvrije, planten in containers op de kwekerij.