Je bekijkt nu Kleur: je persoonlijke toets in de tuin

Kleur: je persoonlijke toets in de tuin

De kleuren die gekozen worden bij de planning van een tuin zijn heel erg een kwestie van persoonlijke smaak, maar er zijn bijzonder aangename combinaties. De natuur maakt zelden of nooit fouten met kleur. Elke tint lijkt volledige waarde en expressie te hebben, niet alleen in zijn eigen voordeel, maar ook in dat van de anderen die hem omringen. Kleuraccidenten komen in de natuur zelden voor.

Bladeren hebben net zo’n belangrijke rol te spelen als bloemen in de tuin decoratie; kleur variatie in het gebladerte is breed en van het grootste belang, van vitaal belang om in gedachten te worden gehouden, vooral waar het de bedoeling is om het hele jaar door een mooie decoratie te behouden. Bladverliezende en altijdgroene bladeren moeten daarom hun rol ten volle kunnen spelen, niet alleen door de keuze van aanplantingen, maar ook door intelligente positionering (bijvoorbeeld Santolina in bepaalde seizoenen) of door te contrasteren met andere aanplantingen in de buurt.

Dit geldt ook voor het brede en levendige assortiment sierbessen en -schorsen dat vooral in de latere en wintermaanden, wanneer de bloesem schaars is, zo nuttig is. Laat de vele winterbloeiende planten, bomen en struiken hun eigen rol krijgen. Er zijn vele vormen van zilveren bladeren tussen planten, bomen en struiken en deze zouden veel meer kunnen worden gebruikt. Bijna elke andere kleur past er goed bij, bijvoorbeeld Senecio latifolius, een charmant struikje waarvan de goudgele, zomers gedragen madeliefjes perfect contrasteren met de zilfgroene bladeren.

Hetzelfde effect is te zien in een andere kleine struik, Sontolina incana, en in Potentilla fruticosa waarvan de bloesems zich uitstrekken door een heel breed scala van geel en goud en ook enkele witten. Het zilverkleurige blad van de Pyrus salicifolia pendula contrasteert rijkelijk met het pruimenpaarse blad van de Cotinus coggygria foliis purpureis, waar deze boom en de struik (beide van redelijke grootte wanneer ze volgroeid zijn) op een verstandige manier in de buurt van de perkplanten zijn geplaatst, wat vooral in de zomer, ruimte biedt voor briljante kleurcombinaties.

Senecio maritima ‘Diamond’, helder met zilveren blaadjes, is uitstekend te gebruiken als contrast met bijvoorbeeld roze antirrhinums of het paars-mauve Verbena venosa. Een mix van alle drie is opmerkelijk opvallend.

Geel is een van de mooiste kleuren van allemaal. En het heeft de mogelijkheid om leven te brengen in elke border zonder ooit de neiging tot hardheid. Mogelijk eentonig als het te veel gebruikt wordt, vooral in zijn donkerdere tinten, kan het prachtig zijn zoals eenjarige chrysanten in sommige van de rassen kunnen laten zien. Schitterend in combinatie met blauw, zoals Platystemon californicus met Echium ‘Blue Bedder’ jaarlijks zal laten zien in elke border, maar evenzeer in gezelschap van mauve, zoals een ander voorbeeld: Clematis x jackmanii gekweekt in de buurt van klimroos ‘Zeemeermin’ zal bewijzen.

Elke uitgebreid gevulde border met hemerocallis, of daglelie, zal het duidelijk maken hoe goed gele tinten met oranje, samen een perfecte mix maken. Oranje, hoewel briljant op zichzelf, kan vervelend worden als het te royaal wordt gebruikt. Oranje wordt echter extreeem levendig waar het gebruikt wordt in het juiste contrast, blauw en oranje of wit en oranje zijn prachtig. Arrangeer Nigella (familie van de ranonkel) en kalendula, of zoete alyssum met bijvoorbeeld Ursinia anethoides, allemaal een van de mooiste eenjarigen.

Groen is overal, bijna altijd precies waar het gewenst is vanuit kleurperspectief en met precies de juiste tint. Maar groen komt echt tot zijn recht als het gaat om naaldbomen, gecombineerd met gebladerte texturen en karakter om opmerkelijke schoonheid op te leveren. Het verschijnt in een oneindig aantal tinten en strekt zich in de ene richting uit tot verschillende goud en brons, en in een andere richting tot klassieke blauw- en zilverblauwe tinten. Cedrus atlantica glauca en Picea pungens kosteriana bijvoorbeeld.

Het kleurjaar heeft geen begin en geen einde waar de slimme tuinman aan het werk is geweest. Hij heeft zijn traditionele voorjaarsbloemen in massa’s, geallieerd aan lentebloeiende struiken zoals chaenomeles, forsythia en ribes (en hoe prachtig Ribes sanguineum er uitziet in gezelschap van narcissen en narcissen), om nog maar te zwijgen van de gastheren van sierkersen, pruimen en appels. Een uniforme gele border zou wel eens te veel van het goede kunnen blijken, maar misschien niet als die tot redelijke proporties wordt beperkt. Beter echter, zo lijkt het, om oranje te mengen met geel, met misschien af en toe een vleugje wit; om een werkelijk prachtige kleurenrijkdom te verkrijgen.
Op die manier zou zeker het volledige scala aan hemerocallisvariƫteiten kunnen worden gebruikt, wat onder alle omstandigheden de moeite waard is.

Geef een reactie