Je bekijkt nu Kleur brengen in de winterse tuin

Kleur brengen in de winterse tuin

Tuinieren is vooruit kijken, dat weet elke tuinier.  Bloeiseizoenen worden zo lang mogelijk gerekt en wil je rekening houden met kleur, oogst en voeding voor de dieren (om de winter door te komen). Het liefst heeft de winter ook wat kleur, zoals groen van coniferen, oranje, goudgeel tot rode herfstkleuren en bruin van het ‘Afterlife’ van planten.

Bruin, rood, goudgeel etc. zijn echt kleuren waaraan je denkt bij dit najaar seizoen. Je denkt bijna dat de warme kleuren van de herfst de kouder wordende temperatuur voor ons moet goedmaken.

Herfst is ook een rijk seizoen, met zijn vele paddenstoelen, bergen afgevallen blad en bessen en bottels aan de bomen, heesters en planten. Soms is de herfst kort en dan weer kunnen we er lang van genieten, misschien ook wel door het klimaat dat aan het veranderen is. Heel af en toe bekruipt ons de gedachte dat het wel lijkt of de vier seizoenen zijn opgeschoven in tijd.

Het positieve hieraan is dat we nog wel bijvoorbeeld veel bloembollen kunnen planten of vaste planten kunnen vermeerderen door bijvoorbeeld natuurlijke vegetatieve vermeerdering, dus scheuren of delen en andere te vermeerderen door het nemen van stekken.

Hoe breng je ook in het late najaar en zelfs in de winter toch nog wat kleur in de tuin. Misschien kan je wat inspiratie gebruiken, dus volgen hier een paar tips.

De Berberis thunbergia is steeds meer in onze borders te zien, eerder was Berberis voornamelijk te zien in het publieke domein. De vele kleine rode blaadjes aan hun langgerekte takken zijn bijna een betovering. In de lente zijn deze rode blaadjes vergezeld van ook weer kleine goudgele bloementjes. In de herfst zijn het de vele besjes die prachtig kleuren in uw herfstborder. Berberis staat ook bekend om zijn eigenschap om luchtvervuiling op te vangen.

Voor de Photinia villosa (glansmispel) zijn naar oranjerood verkleurde blad krijgt komen er kleine rode vruchten tevoorschijn. Dit juweel voor de herfsttuin kan een hoogte bereiken van ongeveer 2,5 meter.

De Nederlandse naam van Cotinus coggygria is pruikenboom, een naam die deze struik prima omschrijft. Door de struik in het voorjaar te snoeien blijft hij mooi compact en blijft de Cotinus prachtig blad produceren dat in de herfst kleurt naar roodpaars.

Celastrus orbiculatus is een snelgroeiende klimmer, daarbij kan hij hoogtes halen van meer dan 10 meter. Als de gele vruchtjes zich openen zie je meteen de rode zaden verschijnen. ‘Diana’ is een vrouwelijke variëteit, plant daar ook een mannelijk exemplaar bij als ‘Hercules’

Nog tot ver in de herfst kunnen Dahlia’s onze herfsttuin of border sieren met hun prachtige bloemen in kleuren zoals; rood, oranje of goudgeel. Een mooie rode Dahlia is ‘Arabian Night’ een pompon-bloeiende soort met diep rode opvallende bloemen. Veel bloemige soorten zijn hiervan, maar het blijven weghalen van zijscheutjes brengt grote bloemen met zich mee. De Dahlia is overigens een echte allrounder omdat hij zowel in een klassieke tuin past als in een border in naturalistische stijl.

Rosa glauca is een botanische roos die best een grote struik kan worden. De bladeren zijn wat klein maar vallen goed op vanwege hun blauwgroene blad. De kleine roodpaarse bloemen steken hier mooi tegen af. Later volgen er talrijke kleine rozenbottels.

 

Geef een reactie