Je bekijkt nu Biologische bestrijding is de natuurlijke manier

Biologische bestrijding is de natuurlijke manier

Biologische bestrijding van ongewenste plagen in de tuin is de beste manier. Het is een instrument voor tuinbeheer dat natuurlijke processen stimuleert door een levend organisme in de tuin te brengen om een ander te verorberen.

Biologische bestrijding

Biologische bestrijding van ongewenst ongedierte in de tuin is de beste manier. Het is een tuinbeheermiddel dat natuurlijke processen aanmoedigt door een levend organisme in de tuin te brengen om een ander op te eten.

Chemische bestrijding

Chemicaliƫn in de buurt hebben om ongedierte in de tuin te bestrijden is altijd vervelend. De voorbereiding voor gebruik en de toepassing moeten gebeuren met bescherming van huid, ogen en ademhalingswegen. En het opslaan van chemicaliƫn is ook een gedoe. Chemische ongediertebestrijding kan ook nuttige insecten en andere vriendelijke dieren doden of ontmoedigen.

Onzichtbare aanwezigheid van hordes

In werkelijkheid is biologische bestrijding overal om ons heen aan de gang zonder enige menselijke hulp. Inheemse vogels hebben een enorme eetlust voor insectenplagen, net als natuurlijk voorkomende larven van lieveheersbeestjes en groene gaasvliegen. De graan-, groente- en fruitgewassen waarvan wij afhankelijk zijn, zouden niet kunnen groeien zonder de bijna onzichtbare aanwezigheid van hordes minuscule sluipwespen die het zware werk doen als het gaat om de wereldwijde bestrijding van insectenplagen.

Breng vogels in uw tuin

U kunt vogels in uw tuin brengen met vogelbadjes en vogelhuisjes en door vaste planten te planten met buisvormige bloemen, die bijna allemaal kolibries schijnen aan te trekken. Nuttige insecten worden aangetrokken door duizendblad (Achillea-soorten), zoete alyssum, penstemon, kruiden (tijm, citroenmelisse, groene munt, Engelse lavendel, moederkruid, koriander), madeliefjes (zinnia, cosmos, chrysant) en, vooral, luzerne.

Toch kan de aanwezigheid van vogels en het bezoek van nuttige insecten door een voorzichtige selectie van planten niet voldoende zijn om de problemen met insectenplagen op te lossen. In dergelijke gevallen zijn er insectenkwekerijen die tientallen roofinsecten kweken en in grote hoeveelheden produceren voor de bestrijding van veel voorkomende insectenplagen en mijten. Zij verzenden deze nuttige roofdieren rechtstreeks naar uw deur.

Ongedierte in de tuin

Ongedierte in de tuin bestaat niet alleen uit insecten, maar ook uit slakken, eekhoorns en herten. Maar als het enige ongedierte waar we ons zorgen over moeten maken tot het dierenrijk behoorde, zou het tuinonderhoud een stuk eenvoudiger zijn dan het is. Dierlijk ongedierte kan op de een of andere manier bijna altijd worden bestreden of ontmoedigd.

Wanneer het echter om schadelijke planten gaat – onkruid dus – lijkt het erop dat bepaalde bijzonder schadelijke soorten alleen met chemische middelen kunnen worden bestreden. Maar ook hierin kan verandering komen door de toegenomen afkeer van chemisch gebruik en door het toenemende onderzoek naar biologische onkruidbestrijding. Door de mens ondersteunde biologische bestrijding is niet nieuw. Bijna 2000 jaar geleden brachten de Chinezen nesten van gele citrusmieren naar mandarijnboomgaarden om ongewenste rupsen en keverboorders te bestrijden. En vandaag gebruiken de Chinezen andere soorten mieren om insectenplagen af te schrikken in rijstvelden en suikerrietvelden.