Tuin Blog

Image Description

Koreander

De kleine doordringende blaadjes van dit kruid vormen een mooie klomp frisgroen op een zonnige of gedeeltelijk schaduwrijke plek in de tuin. Een winterharde eenjarige verwant van peterselieplanten wordt gekweekt voor hun bladeren of hun geribbelde bruine zaden - u moet een cultivar kiezen die geschikt is voor uw behoeften.

Zaaien

Zaden kunnen worden gestart in goed voorbereide grond buitenshuis of kunnen worden gezaaid in potten gevuld met multifunctionele compost in het begin van de zomer. Zaai de zaden dun uit en bedek ze licht. De ontkieming duurt meestal tussen de 7-20 dagen. Zaaien om de drie of vier weken voor een constante aanvoer van bladeren. Als je voor de zaadproductie kweekt, moet je de zaailingen uitdunnen door een ruimte van 10 cm tussen de planten te laten en zorg je ervoor dat ze een zonnige plek krijgen. Bladeren voor vroeg in de winter kunnen worden verkregen door in de herfst zaden te zaaien en vervolgens de zaailingen te beschermen met bvb. een lage polyethyleentetunnel.

Groeien

Houd de bodem en compost vochtig, maar vermijd overmatig water geven. Droge grond of compost kan ervoor zorgen dat planten voortijdig gaan bloeien. Planten hebben normaal gesproken geen voeding nodig, maar af en toe kan de vloeibare voeding van een uitgebalanceerde meststof worden gebruikt als oppepper. Regelmatig onkruid wieden rond planten die worden gekweekt voor de zaadproductie, dit om te voorkomen dat de groei wordt afgeremd.

Veelvoorkomende problemen

Slakken

Deze voeden zich met de jonge zaailingen en je ziet het typische slijmspoor op de grond rond je gewas, maar ook op de bladeren. Oplossing: Er zijn vele manieren om slakken onder controle te houden, waaronder biervangers, zaagsel of eischaalbarrières, kopertape en biocontroles.

Schieten

Planten bloeien te vroeg en komen in zaad. Oplossing: Tenzij de plant wordt gekweekt voor zaad, zaai soorten die bestand zijn tegen doorschieten. Zaaien of planten op het juiste moment en de grond of compost vochtig houden.

Oogsten

Kies de bladeren als ze jong zijn en gebruik ze vers of bevroren. Planten die voor de zaden worden gekweekt, moeten in staat worden gesteld om lange stengels te vormen met een luchtige inplanting van sierlijke witte bloemen, gevolgd door peperkorrelig zaad. Plukken wanneer ze rijp zijn, net voordat ze op de grond beginnen te vallen. Hele stengels doorsnijden en op papier laten drogen. Volledig droog bewaren in luchtdichte verpakkingen. Zaden kunnen in hun geheel of gemalen worden gebruikt tot een grof poeder met een stamper en vijzel.

Rassen

 • Coriandrum sativum: Kan worden gekweekt voor zijn bladeren of zaden.
 • Leafy Leisure': Een krachtige cultivar die massa's bladeren produceert. Langzaam zaad producerend.
 • Lemon: geteeld voor de citroenachtige gearomatiseerde bladeren.

Reacties

Nog geen reacties op dit artikel


Reageer


Publications

 • Image Description

  Koreander

  De kleine doordringende blaadjes van dit kruid vormen een mooie klomp frisgroen op een zonnige of gedeeltelijk schaduwrijke plek in de tuin

  Lees meer
 • Image Description

  Basilicum

  Zaden kunnen het beste binnenshuis worden gestart van eind februari tot halverwege de zomer. Vul een pot van 7,5 cm met zaadcompost, zet die stevig neer en zaai een paar zaden basilicum over de top - de meeste zullen ontkiemen, dus z

  Lees meer
 • Image Description

  Kleur brengen in je tuin

  De kleuren die gekozen worden bij de planning van een tuin zijn heel erg een kwestie van persoonlijke smaak, maar er zijn bijzonder aangename combinaties.

  Lees meer


Nieuwsbrief