Image Description

Basilicum

Zaaien

Zaden kunnen het beste binnenshuis worden gestart van eind februari tot halverwege de zomer. Vul een pot van 7,5 cm met zaadcompost, zet die stevig neer en zaai een paar zaden basilicum over de top - de meeste zullen ontkiemen, dus zaai slechts een paar zaden meer dan je nodig hebt. Dek het af met een dun laagje vermiculiet, geef het voorzichtig water en stop het in een propagator. Als je er geen hebt, maak je geen zorgen. Je kunt de pot afdekken met een kleine, heldere diepvrieszak en vastzetten met een elastische band.

Na het ontkiemen, uit de propagator halen (of de zak eraf halen) en vochtig houden. Wanneer de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren en hun eerste echte bladeren hebben ontwikkeld (negeer de afgeronde zaadblaadjes), geef ze hun eigen 7,5cm pot gevuld met multifunctionele compost.

Groeien

Plant basilicum buiten na alle vorstgevaar, kies een zonnige, beschutte plek met goed doorlatende grond of kweek planten in containers. Je kunt een plant de hele zomer in een pot laten staan door hem in een iets grotere container te plaatsen telkens als de wortels door de drainagegaten in de bodem gaan - planten kunnen uiteindelijk in een container van 20 cm terechtkomen.

Basilicum heeft een hekel aan natte wortels 's nachts, dus probeer planten indien mogelijk 's morgens water te geven. Houd planten bossig en productief door regelmatig de uiteinden van de takken te knijpen en verwijder bloemen die zich beginnen te ontwikkelen.

Veelvoorkomende problemen

Bladluizen

Kijk voor kolonies van bladluis op de zachte scheuttoppen van planten of op bladeren. Ze zuigen sap en scheiden kleverige honingdauw uit, wat de groei van zwarte roetachtige schimmels bevordert. Remedie: Gebruik je vinger en duim om bladluiskolonies te verpletteren of gebruik biologische bestrijding in de kas.

Slakken

Deze voeden zich met de jonge zaailingen en je ziet het verklikkerslijmspoor op de grond rond je gewas en op de bladeren. Oplossing: Er zijn vele manieren om slakken te bestrijden, waaronder biervallen, zaagsel of eierschaalbarrières, kopertape en biocontroles.

Oogsten

Verwijder de bladeren naar behoefte of oogst hele planten als er veel bladeren nodig zijn om sauzen te maken. Als er maar een paar bladeren nodig zijn, verwijder dan de toppen van de planten om een bossige groei te bevorderen.

Rassen

 • Genovese: Groot, heldergroen zoet en glanzend blad met mozzarella en tomaten.
 • Napoletano: Enorme bladeren voor perfecte pesto.
 • Queen of Siam: Smakelijke, licht behaarde ovale bladeren zijn zeer geschikt voor de Thaise keuken.
 • Purple Ruches:Zwaar gefranjerd donker blad.
 • Kaneel: Bossige plant met aromatisch rood generfd groen blad.

Reacties

Nog geen reacties op dit artikel


Reageer


Publications

 • Image Description

  Koreander

  De kleine doordringende blaadjes van dit kruid vormen een mooie klomp frisgroen op een zonnige of gedeeltelijk schaduwrijke plek in de tuin

  Lees meer
 • Image Description

  Basilicum

  Zaden kunnen het beste binnenshuis worden gestart van eind februari tot halverwege de zomer. Vul een pot van 7,5 cm met zaadcompost, zet die stevig neer en zaai een paar zaden basilicum over de top - de meeste zullen ontkiemen, dus z

  Lees meer
 • Image Description

  Kleur brengen in je tuin

  De kleuren die gekozen worden bij de planning van een tuin zijn heel erg een kwestie van persoonlijke smaak, maar er zijn bijzonder aangename combinaties.

  Lees meer


Nieuwsbrief